Beoordeeld met 4.9/5

Waarom stress je fitnessresultaten belemmert

Wie kent het tegenwoordig niet: stress. Iedereen is druk in de weer met werk, sport, familie, vrienden en noem maar op. Alles moet steeds sneller en beter en af en toe lijkt het gewoon niet te lukken. Op dat moment ga je stressen en dat doet meer kwaad dan goed. Stress is echter een natuurlijke reactie van het lichaam op allerlei externe factoren, waardoor je het niet altijd kunt onderdrukken. Waarom zijn stress en fitness dan zo'n slechte combinatie en kan het zelfs vooruitgang in de sportschool belemmeren?

Het hormoon cortisol

Wanneer je aan het stressen bent maakt je lichaam een hormoon aan genaamd cortisol. Dit hormoon kan invloed uitoefenen op allerlei activiteiten in ons lichaam, zoals eiwitopname, vetopslag en zelfs je hart en bloedvaten. Nu kan dit op de korte termijn niet echt kwaad, maar wanneer dit langere tijd aan blijft houden heeft het wel degelijk een nadelig effect op de gezondheid. Zo kan dit er bijvoorbeeld voor zorgen dat je lichaam meer vet opslaat en dit is 9 van de 10 keer wat we juist willen voorkomen.

Stress heeft een katabole werking

Misschien heb je nog nooit van het woord katabool gehoord, maar katabool betekent gewoon spierafbraak. Stress zorgt ervoor dat je lichaam meer moeite heeft met herstellen na een training, waardoor je dus minder goed hersteld. Daarnaast zal je lichaam ook minder snel gebruik maken van de vetopslag voor je energievoorziening. Je zult dus merken dat met stress je fitnessdoelen ineens een stuk verder weg zijn.

Probeer je niet onnodig druk te maken

Het is slim om je niet onnodig op te winden en druk te maken. Hierdoor zul je dus gaan stressen, met alle nadelige gevolgen van dien. Als je merkt dat je weer gaat stressen is het belangrijk om dit te voorkomen. Probeer dit bijvoorbeeld door rustgevende muziek op te zetten of te mediteren. Neem een lekker warm bad of neem een massage. Zorg ook dat je dagelijks voldoende slaap krijgt, zodat je lekker en energiek in je vel zit. Durf het ook aan te geven aan bijvoorbeeld je baas of je familie, afhankelijk van de oorzaak. Als je er goed over kunt praten kan het zijn dat dit de stress al doet afnemen, je staat er immers nooit alleen voor.

Terug naar overzicht
Personal training ervaring
Introductie Introductie
Educatie Educatie
Persoonlijk plan Persoonlijk plan
Introductie Training op locatie
Blijf up to date Updates van Facebook en Instagram
Personal Body Care - Social media
Personal Body Care - Social media

Volg jij ook al onze Facebook- & Instagram pagina? Volg ons op social media en ontvang de laatste updates van Personal Body Care gewoon op j...

Lees meer
NIEUW Personal Body Care in Venlo
NIEUW Personal Body Care in Venlo

Zaterdag 18 december is het zover, de officiële opening van onze nieuwe personal training studio in Blerick, Venlo. Een grote verhuizing en ...

Lees meer
Personal trainer - tevreden klantreacties
Personal trainer - tevreden klantreacties

Vernieuwde klantreactie pagina! Al een tijdje is Personal Body Care werkzaam als personal trainer in Venlo en omstreken. Een belangrijk onderdeel v...

Lees meer
huidplooimeter Don't wish for it, work for it! stopwatch
Terug
Route
Personal Body Care is centraal gevestigd in Blerick Venlo te Limburg. Goed bereikbaar vanuit aangrenzende regio's: Heide, Tegelen, Wielder, Boekend, Ubroek, Broek en Veegtes. Ook vanuit omgeving Baarlo, Belfeld, Steyl, Maasbree, Velden Sevenum en Grubbenvorst. Via de A73 ben je zelfs vanuit Roermond, Reuver, Horst & Venray, snel bij ons in de buurt.
> Route plannen
06-1385 0932 rick@personalbodycare.nl
Bel direct Stuur mail